ЗИМСКИТЕ СЛУЖБИ НА ОПШТИНА АЕРОДРОМ ОД РАНО УТРОВО СЕ НА ТЕРЕН И ГО ЧИСТАТ СНЕГОТ

 

Зимските служби од рано утрово излегоа на терен и интензивно работат на расчистување на снегот од улиците, тротоарите, велосипедските патеки и другите површини кои се под надлежност на Општина Аеродром.

 

Уште при првите врнежи, веднаш на располагање беа ставени сопствените возила за чистење снег, а за таа цел се набавени и околу 200 тони сол кој се користи да се спречи појава на голомразица. Активиран е и кризен штаб со кој директно раководи градоначалникот Тимчо Муцунски.

 

Истовремено, Општина Аеродром ги потсетува жителите и правните лица дека според Законот за јавна чистота имаат законска обврска да го чистат снегот пред влезовите на своите домови и објекти со што ќе се обезбеди непречен пристап до нив.

 

Според членот 9 од Законот, одржувањето на јавната чистота во општинска сопственост го врши општината, а на објекти во приватна сопственост и на дворните површини го врши сопственикот на објектот.

 

Општината се грижи за сите жители, пешаците, велосипедистите, како и за безбедно одвивање на сообраќајот во зимски услови. Воедно ги повикуваме граѓаните да ги почитуваат пропишаните мерки за уште поголема безбедност на сите нас.

 

21.1.2022

Општина Аеродром

 

Актуелно

img
img img

Видео